Nettisivun optimointi hakukoneen tuloksissa
julkaistu 20.11.2024Nettisivujen optimointi hakukoneita varten, eli yleisemmin "SEO" (Search Engine Optimization), on termi, johon törmää usein sovelluskehityksestä puhuttaessa. Lyhyesti sanottuna SEO viittaa prosessiin, jossa nettisivut rakennetaan niin, että hakukoneet, kuten Google, voivat helposti indeksoida ne ja että sivut näkyvät mahdollisimman hyvin hakutuloksissa. Hyvin optimoidut sivut voivat parantaa orgaanista näkyvyyttä merkittävästi ilman maksettua mainontaa.
Tekninen optimointi
Sivuston teknisellä optimoinnilla pyritään siihen, että sivut latautuvat nopeasti, ovat mobiiliystävälliset ja sisältävät hyvin muotoillun sivustokartan sekä robots.txt-tiedoston.
Nopeus
Sivuston nopeus on luultavasti teknisen optimoinnin haastavin ja monimutkaisin osa-alue, sillä se kattaa useita asioita aina tietokantakyselyistä sivustolla käytettyihin tyyleihin. Nopeutta voi testata helposti Googlen pagespeed-työkalulla.
Seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon sivuston rakennuksen aikana:
- Muunna kuvat moderneihin formaatteihin, kuten WebP.
- Esitä sivu staattisesti aina kun mahdollista.
- Varmista, että sivuston julkaistava koodi on kompressoitu.
- Hyödynnä selaimen välimuistia ladattavien tiedostojen tallentamiseen.
sitemap
Sitemap on tiedosto, joka sijaitsee sivuston juurihakemistossa ja antaa hakukoneille tietoa sivuston indeksoitavasta sisällöstä. Jos sivujen linkitykset ovat selkeät, sivukartta ei ole välttämätön, mutta sen tekeminen on silti suhteellisen yksinkertaista verrattuna muihin SEO-tekijöihin.
esimerkki sivukartasta:
<xml version="1.0" encoding="UTF-8">
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
<url>
<loc>https://example.com</loc>
<lastmod>2022-01-12</lastmod>
</url>
<url>
<loc>https://example.com/about</loc>
<lastmod>2022-01-12</lastmod>
</url>
</urlset>
</xml>
robots.txt
Robots.txt-tiedosto, kuten sitemap, sijaitsee sivuston juurihakemistossa. Sen avulla kerrotaan hakukoneiden indeksointiroboteille, mitkä sivut tulee indeksoida ja mitkä jättää huomiotta.
Esimerkissä kaikki robotit on sallittu, mutta salasanasuojatut sivut sekä API-rajapinta on estetty:
User-agent: *
Disallow: /asetukset/
Disallow: /api/
Disallow: /login/
Sitemap: https://example.com/sitemap.xml
Sisältö
Sisällön optimoinnin kannalta on tärkeää, että sivustolta löytyy avainsanoja, joita käytetään usein hakukoneissa. Sisällön tulee olla selkeästi jäsenneltyä, virheetöntä ja mielellään sisältää kuvia tai videoita. Hyvin jäsennelty ja semanttisesti selkeä HTML-koodi, joka käyttää oikeita elementtejä, auttaa hakukoneita ymmärtämään sisällön kontekstin.
Head elementti
Head-elementti antaa hakukoneille tietoa nettisivun sisällöstä. Tärkeimpiä elementtejä ovat "title", joka näkyy selaimen välilehdessä, "description", joka on lyhyt kuvaus sivusta, sekä "viewport", joka kertoo hakukoneille sivun olevan mobiiliystävällinen.
Esimerkki head-elementistä:
<head>
<meta charset="utf-8" />
<link rel="icon" href="/favicon.png" />
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1" />
<title></title>
</head>
Ulkopuoliset tekijät
Sivun teknisen optimoinnin ja sisällön lisäksi hakukonetuloksiin vaikuttavat ulkoiset tekijät, kuten linkit muilta sivustoilta sekä sivuston luotettavuus ja suosio. Vaikka näihin on vaikea vaikuttaa suoraan, laadukas ja ainutlaatuinen sisältö voi lisätä mahdollisuuksia saada ulkoisia linkityksiä. Lisäksi sosiaalisen median meta-tägien lisääminen voi parantaa sivuston näkyvyyttä jaettuna eri sosiaalisen median alustoilla, mikä voi myös kasvattaa linkityksiä.